top of page

Ozon er Effektiv for SARS-CoV-2-Desinfeksjon

News Medical Life Sciences | Namita Mitra | 18.01.2022


I deres nylige studie publisert i Journal of Hazardous Materials, har forskere fra Storbritannia konkludert i at Ozon som et desinfeksjonsmiddel er effektivt for inaktivering av alvorlig akutt respiratorisk syndrom coronavirus 2 (SARS-CoV-2) i flytende cellekulturmedier også som er festet på overflater.

SARS-CoV-2 overføres effektivt via innånding av forurensede aerosoler eller ved å berøre forurensede overflater. Videre har disse viruspartiklene vist seg å opprettholde sin smitteevne på forurensede overflater i opptil 21 dager om vinteren, opptil 7 dager i vår/høstmiljøer og opptil 3-4 dager i innendørsmiljøer. Kontrollen av koronavirussykdom 19 (COVID-19) krever derfor ikke bare implementering av profylaktiske vaksiner, men også en effektiv eliminering av SARS-CoV-2-partikler fra de forurensede overflatene.


Bakgrunn

Til dags dato har flere metoder blitt testet for å eliminere SARS-CoV-2 fra inneklima, inkludert kjemisk desinfeksjon, varmeinaktivering og UV-bestråling. Kjemiske desinfeksjonsmidler har blitt brukt enten i gassform (f.eks. Ozon, H2O2-damp) eller flytende form (f.eks. klorbaserte midler, H2O2), med unike fordeler og ulemper ved hver.

Gassen Ozon er en sterk oksidant, og mer effektiv enn andre kjemiske desinfeksjonsmidler og kan enkelt påføres i små og store soner. Dessuten kan det raskt produseres fra oksygen, og senere etter behandling spaltes det tilbake til trygt oksygen.


Ozon er spesielt dødelig mot virus gjennom oksidasjon av deres overflatelipider som er tilstede i viruskappen og skader proteinkapsidet og Genomet. I tillegg er innkapslede virus (som SARS-CoV-2) mer sårbare for Ozon enn ikke-innkapslede virus på grunn av den høye reaktiviteten til Ozon med dobbelt laget av lipid i konvolutten.


Effektiviteten til Ozongass for å inaktivere overflate- eller luftbårne virus avhenger av flere driftsfaktorer, inkludert produktets ozonkonsentrasjon ganger eksponeringstid (CT-verdi), den relative fuktigheten (RH), den kjemiske sammensetningen av mediet som bærer viruset (vann/biologisk) væske/aerosol eller tørket/våt overflate), og overflatens tekstur. Ingen av studiene som er gjort så langt har testet alle disse faktorene på effektiviteten av Ozon som et SARS-CoV-2-desinfeksjonsmiddel.


Ozon er effektivt for inaktivering av SARS-CoV-2 i flytende cellekulturmedier og på overflater

Ozon angrep viruset raskt i flytende cellekulturmedier med en hastighetskonstant på 7 × 105 M-1 s-1 og reduserte SARS-CoV-2 med en hastighet på 0,92 ± 0,11 log10-reduksjon per ozon-CT-dose (mg min/ L). I tillegg var Ozonforbruket omtrent 8 ganger høyere i nærvær av virusløsningen sammenlignet med ingen viruskontroll. Teamet antyder at den høye Ozonnedbrytningen i nærvær av viruset ikke bare skyldtes Ozonforbruk av viruset selv, men også av bestanddeler i kulturmediet.


Overflateeksperimentene (kulturmedier som inneholder virus ble tørket på en plastoverflate) viste at den synergistiske effekten av CT og RH er nøkkelen til virusinaktivering. Virusreduksjonsraten varierte fra 0,01 til 0,27 log10-reduksjon per ozon-CT-verdi (g min/m3), med RH fra 17 % til 70 %. RH 70 % ble foreslått som en plausibel relativ luftfuktighet siden den ga den høyeste SARS-CoV-2 desinfeksjonshastigheten mens den holdt seg under den kritiske RF som fremmer muggvekst i bygninger.


Ozonmasseoverføringseksperimentene viste at Ozonfluksen til en væskeoverflate var 100 ganger høyere enn til en tørket overflate, noe som tyder på at re-hydrering av tørket virusmedium ved høy RH økte viruseksponeringen for Ozon, og dermed inaktiveringen av det.


Type overflate/materiale påvirker SARS-CoV-2 inaktivering

Evaluering av SARS-CoV-2 inaktiverende effekt av gassformig Ozon på forskjellige overflatematerialer viste at Ozon effektivt reduserte smittsomt virus med 99 % på alle stive, inerte overflater, dvs. rustfritt stål, glass og plast. Kobber, kjent for å vise antimikrobiell effekt, ble funnet å inaktivere viruset selv i fravær av Ozon.


Videre, etter Ozonbehandling, kunne viruset ikke gjenvinnes fra de testede porøse materialene, dvs. ambulansesete og ambulansegulv, noe som ga rom for spekulasjoner om at det porøse ambulansesetet og gulvet enten inaktiverte eller fanget viruspartiklene, og forhindret deres eluering under virus gjenoppretting.

"Gjennom nøye valg av (CT, RH), er gassformig Ozon effektiv mot SARS-CoV-2 og resultatene våre er av betydning for et voksende felt der Ozon brukes for å kontrollere spredningen av COVID-19", konkluderer teamet.


Du kan lese hele artikkelen her


1 796 visninger
bottom of page