top of page

Matsikkerhet i Covid-19

The Asean Post | Wendy Pek Kui Lim | 26. August 2020


Teoretisk sett kan COVID-19-viruset spre seg direkte fra person til person når en smittet person hoster eller nyser og produserer dråper som når nese, munn eller øyne til en annen person. Alternativt, siden luftveisdråpene er for tunge til å bli luftbårne, legger de seg på gjenstander og overflater som omgir den smittede personen. Dermed kan COVID-19-viruset potensielt også spre seg når en person berører forurensede overflater og deretter berører øynene, nesen eller munnen.Derfor er riktig rengjøring og desinfisering viktig for å forhindre krysskontaminering - dette innebærer sanitering av livløse gjenstander som kniver, bestikk, og diverse inventar laget av metall, plast og tre.


FAO avslørte at de fleste patogener, inkludert coronavirus, kan ødelegges med de fleste vanlige desinfeksjonsmidler og sanitære midler som brukes i matforedling. En 0,05 prosent hypoklorittoppløsning, tilsvarende en 1: 100-fortynning av blekemiddel til husholdningen, er effektiv til å drepe de fleste patogener og kan brukes til å desinfisere overflater etter rengjøring.


Det er viktig å følge produsentens anbefalinger angående bruk av desinfeksjonsmidler, spesielt behovet for først å fjerne organisk materiale som kan hemme kontakt og nøytralisere effekten av desinfeksjonsmidler; fortynning av desinfeksjonsmiddelet; og kontakttiden som kreves for å være effektiv. Hvis alkohol brukes som desinfiserende middel, bør den inneholde en sluttkonsentrasjon på mellom 60 til 85 prosent. Imidlertid kan alle kjemikalierelaterte desinfeksjonsmidler eller desinfeksjonsmidler etterlate en rest på overflatene, og en utilsiktet overdose av kjemikalier kan være spesielt bekymringsfull.


Alternativt kan operatører av matvirksomheter vurdere en grønnere og mer bærekraftig måte å rengjøre og desinfisere ved å bruke Ozonisert vann - en desinfiseringsmetode ved bruk av vann tilsatt Ozon som effektivt ødelegger cellene til virus, bakterier og andre patogener. Siden Ozon raskt vender tilbake til oksygen, etterlater det ikke rester etter rengjøring.

For øyeblikket vil ett industri og ett akademisk samarbeid mellom både Malaysia-baserte Taylor's Universitys Culinology-program og Medklinn International legge til rette for forskning, fremme og øke bevisstheten rundt anvendelsen av Ozonteknologi i matsikkerhet som en alternativ desinfiserende løsning uten bruk av kjemikalier - et svært nyttig tillegg til Medklinns pågående forskning på effekten av Ozon-teknologi på COVID-19-virus.

Du kan lese hele artikkelen her:

182 visninger

Commenti


bottom of page